BAGDAD - Irak is donderdagochtend getroffen door een reeks terreuraanslagen. Tientallen mensen zijn om het leven gekomen.

De aanslagen in de hoofdstad Bagdad en enkele andere Iraakse steden waren vooral gericht tegen sjiitische doelen en de politie. Medici en politie meldden dat het dodental is opgelopen tot ongeveer 50.

Verspreid over de hoofdstad Bagdad ontploften auto- en bermbommen en waren enkele schietpartijen. In de stad vielen zeker 22 doden. De eerste explosie was rond 6 uur lokale tijd, de laatste 2 uur later.

Behalve de hoofdstad Bagdad, zijn ook steden getroffen in de provincies Babil, Diyala, Kirkuk en Salah ad Din, de thuisstreek van oud-dictator Saddam Hussein.

Geweld

Het geweld tegen Iraakse sjiieten en de overheid is de afgelopen tijd sterk toegenomen. Dat gebeurde nadat de sjiitische premier Nuri al-Maliki enkele belangrijke soennitische politici buitenspel zette.

De regeringscoalitie van sjiieten, soennieten en Koerden probeert te voorkomen dat het sektarisch geweld dezelfde vormen aanneemt als in 2006 en 2007. Toen kwamen duizenden mensen om het leven.

Terreuraanslagen in Irak