PARIJS - Er komt geen geld meer binnen in de partijkas van de Franse politica Marine Le Pen. Daarom moeten partijbijeenkomsten worden afgelast.

Le Pen zei dit woensdag, een dag nadat het constitutionele hof een uitspraak deed die volgens Le Pen zeer nadelig is voor haar rechts-radicale partij, het Nationaal Front (FN). De geldschieters van het FN laten het als gevolg van de uitspraak afweten, aldus Le Pen.

Zij wil in de voetsporen van haar vader Jean-Marie treden en meedoen aan de presidentsverkiezingen. Ze voldoet echter nog niet aan een eis die de kieswet aan de kandidatuur stelt en poogde vergeefs via het hof de interpretatie van de wet te veranderen.

De Franse wet schrijft sinds 1976 voor dat een kandidaat eerst de steun moet hebben van 500 gekozen overheidsdienaren of volksvertegenwoordigers.

Openbaar

Ongeveer 47.000 mensen kunnen zich met een speciaal formulier achter een kandidatuur scharen, onder wie circa 36.000 burgemeesters. Die steun wordt openbaar en daar zit volgens Le Pen het probleem.

Veel mensen die het FN willen steunen, doen dat volgens Marine Le Pen toch maar niet omdat het openbaar wordt. Ze vrezen nadelige gevolgen van hun steun aan de omstreden nationalistische koers van het FN.

Succes

Marine Le Pen heeft de partij met succes getild uit de ultrarechtse kringen waar haar vader, FN-stichter Jean-Marie, zo graag vertoefde, zichtbaar genietend van zijn politiek incorrecte slogans.

Maar ondanks uitstraling en inspanning van Marine is het FN kennelijk nog steeds geen gewone politieke partij waar een bestuurder even zijn handtekening voor zet. Le Pen heeft er naar eigen zeggen al 430, maar moet er nog 70 voor 16 maart.

Bardot

Ze kreeg woensdag steun van de Franse actrice en dierenactiviste Brigitte Bardot. Die heeft in een open brief ''de gekozenen'' opgeroepen Marine Le Pen snel te steunen omdat die ''de dieren verdedigt en omdat ze de moed heeft Frankrijk weer de rol te laten spelen die het in de wereld heeft''.

In een woensdag gepubliceerde opiniepeiling kreeg Le Pen nog altijd 17 procent van de ondervraagden achter zich. President Nicolas Sarkozy kreeg 27 procent en kwam zo verrassend dicht bij de socialistische oppositieleider François Hollande, die 28 procent kreeg.