HOMS - Twee westerse journalisten zijn woensdag omgekomen bij een beschieting in de Syrische stad Homs.

Het gaat om de Amerikaanse Marie Colvin, die voor de Britse krant The Times werkte, en de Franse fotograaf Rémi Ochlik. Drie andere journalisten zouden gewond zijn geraakt.

Een van hen zou de Britse fotograaf Paul Conroy zijn, die net als Colvin voor de Sunday Times werkte. De journalisten zaten in een door activisten opgezet perscentrum in de wijk Baba Amer. Dat werd getroffen door een granaat, meldde de Syrische oppositie.

Bij de explosie zouden ook meerdere activisten zijn gedood. Baba Amer is een bolwerk van opstandelingen. Het regeringsleger neemt de wijk continu onder vuur.

De Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé bevestigde dat een Franse journalist om het leven is gekomen. Juppé liet weten dat er een onderzoek wordt gestart naar de dood van de journalisten.

Toegang

Ook eist Franktijk toegang tot de westerse journalisten die gewond raakten in Homs. De Syrische vertegenwoordiger in Parijs is op het matje geroepen vanwege het incident. Franse diplomaten in Damascus gaan de Syrische autoriteiten onder druk zetten om toegang tot de gewonden te krijgen om medische assistentie te verlenen.

Juppé zei dat hij de Syrische ambassadeur deze eis ook zal voorleggen en hem ''zal herinneren aan de ontoelaatbare natuur van het gedrag van de Syrische regering".

'Meedogenloos'

Colvin gaf dinsdagavond nog commentaar op de gebeurtenissen in Homs in het journaal van de Britse zender Channel 4. "De beschietingen zijn meedogenloos", zei ze.

"De Syriërs staan niet toe dat burgers vertrekken. Iedereen die zich op straat bevindt en niet door een granaat wordt getroffen wordt door sluipschutters beschoten. Overal in Baba Amr zitten sluipschutters op hoge gebouwen. Het walgelijke is de compleet genadeloze wijze. Ze beschieten burgergebouwen, zonder enige genade en zonder enig medelijden. De schaal waarop dit gebeurt is schokkend."

Ervaren

Colvin was een ervaren oorlogsverslaggever. Ze werkte de afgelopen decennia in onder meer het voormalige Joegoslavië, Oost-Timor, Palestina, Tsjetsjenië en Irak. Tijdens een reportage over de burgeroorlog in Sri Lanka raakte ze een oog kwijt.

In 2010 werd ze uitgeroepen tot de beste Britse buitenlandverslaggever. The Sunday Times zegt in een reactie dat Colvin 'een buitengewoon figuur' was dat een passie had om oorlogen te verslaan.

De omgekomen fotograaf Ochlik, geboren in 1983, deed zijn eerste ervaring op 20-jarige leeftijd op in Haïti. De afgelopen maanden was hij werkzaam in Libië, Egypte en Tunesië. Hij werkte onder meer voor het tijdschrift Time en de krant The Wall Street Journal.

Beelden

Op videobeelden die op internet zijn geplaatst (pas op: schokkende beelden) zijn twee lichamen te zien in een kamer in een zwaar beschadigd gebouw. Het zou gaan om de lichamen van de twee journalisten gaan, maar dat is niet bevestigd. Een van de twee slachtoffers lijkt een kogelvrij vest te dragen.

Ruim een maand geleden kwam de Franse journalist Gilles Jacquier om door een beschieting in Homs. De Nederlandse fotograaf Steven Wassenaar raakte lichtgewond. Opstandelingen en het regime beschuldigden elkaar van de aanval.

Schaamteloze wreedheid

De Verenigde Staten noemden de dood van de journalisten woensdag ''weer een voorbeeld van de schaamteloze wreedheid van het Syrische bewind".

De Syrische minister van Informatie, Adnan Mahmoud, zei dat het leger niet wist dat de journalisten in Homs waren. ''De autoriteiten hadden geen informatie dat de twee journalisten Syrisch grondgebied hadden betreden", aldus Mahmoud.

Ruim een maand geleden kwam de Franse journalist Gilles Jacquier om door een beschieting in Homs. De Nederlandse fotograaf Steven Wassenaar raakte toen lichtgewond.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten

Journalisten gedood bij explosie Homs