WELLINGTON - Meer dan tienduizend Nieuw-Zeelanders hebben woensdag in Christchurch de aardbeving van precies een jaar geleden herdacht.

Politieagenten en brandweermannen lazen tijdens de bijeenkomst de namen van de 185 mensen voor die omkwamen bij de beving. In het stadspark waren ongeveer 60.000 mensen samengekomen.

Het voorlezen van de namen werd gevolgd door twee minuten stilte om 12.51 uur plaatselijke tijd, de minuut waarop de beving met een kracht van 6,1 plaatsvond. Na de stilte werden 185 vlinders losgelaten. Die staan volgens de organisatoren symbool voor de zielen van de slachtoffers.

Duizenden woningen en het grootste deel van het centrum van Christchurch werden verwoest. De overheid schat de schade op omgerekend ruim 24 miljard euro.

Herbouwd

De burgemeester van Christchurch zei dat de stad nooit meer hetzelfde zal zijn. Mensen kunnen het er niet over eens zijn over hoe de stad herbouwd moet worden, maar eens zal het weer een fantastische plek zijn om te wonen en te werken, zei Bob Parker.

Premier John Key sprak tijdens een herdenking over de verwoesting die de aardbeving aanrichtte. ''Het verwrong gebouwen, verscheurde wegen, vernielde huizen en schudde ons tot op het bot. Bovenal nam het 185 geliefden van ons af en verwondde het zo veel anderen'', zei hij.

christchurch
Er wordt hard gewerkt aan de wederopbouw. Foto's: Getty Images

405 christchurch
De stad zal nooit meer hetzelfde zijn, zegt de burgemeester van Christchurch. Foto's: Getty Images

Christchurch herdenkt aardbeving