STRAATSBURG - Het Comité voor de Voorkoming van Marteling (CPA) van de Raad van Europa is gekant tegen castratie in Duitse gevangenissen.

Dit staat in een rapport dat woensdag in Straatsburg werd gepubliceerd.

In Duitse gevangenissen kunnen verkrachters, lustmoordenaars, pedofielen en andere plegers van seksueel getinte misdrijven vrijwillig de chirurgische ingreep ondergaan.

Het CPA eist dat een einde wordt gemaakt aan de ''verminkende en onomkeerbare'' praktijk. Volgens de mensenrechtendeskundigen zou er sprake kunnen zijn van verboden vernederende behandeling. Als alternatief voor castratie stelt het CPA medicijnen voor die de aanmaak van het geslachtshormoon testosteron tegengaan.

Ingreep

De ingreep komt zelden voor. Bij bezoeken in Duitse gevangenissen trof het CPA vorig jaar twee gevallen aan in de dossiers voor 2010. Naast Duitsland is Tsjechië de enige andere onder de 47 lidstaten van de Raad van Europa waar castratie wettelijk is toegestaan.

De Duitse regering stelt in een reactie op het CPT-rapport dat zij een algemeen castratieverbod niet noodzakelijk vindt. Ook moet de chirurgische ingreep niet worden gezien als straf, maar als een behandeling van een ziekte die het lijden van de betrokken persoon vermindert.

Maatregel

Basis voor de maatregel is de federale wet inzake vrijwillige castratie uit 1969. Alleen daders ouder dan 25 jaar mogen vragen om castratie, mits zij goed over de gevolgen zijn voorgelicht.

Ook wijst Berlijn op het lage recidivepercentage onder gecastreerde daders. Van de 104 mannen die tussen 1970 en 1980 zijn geopereerd, ging slechts 3 procent weer in de fout. Onder niet-gecastreerden was dat meer dan 40 procent. Duitsland is naar aanleiding van het CPT-rapport wel bereid de praktijk opnieuw te evalueren.