NEW YORK - Het bekende schilderij De Schreeuw van de Noorse kunstenaar Edvard Munch wordt geveild. Het doek uit 1895 komt op 2 mei onder de hamer in New York.

Dat heeft veilinghuis Sotheby's dinsdag bekendgemaakt. Het bedrijf denkt dat het schilderij meer dan 80 miljoen dollar (ruim 60 miljoen euro) kan opleveren.

Munch (1863-1944) maakte door de jaren heen vier versies van De Schreeuw. Het werk dat wordt geveild, is als enige in privébezit. De eigenaar is een Noorse zakenman, wiens vader bevriend was met Munch.

Inspiratie

Op de lijst van het geveilde schilderij beschreef Munch hoe hij zijn inspiratie opdeed. ''Ik liep met twee vrienden over de weg. De zon ging onder - de lucht kleurde bloedrood en ik voelde een zweem van melancholie - Ik stond stil, doodmoe - over de blauwzwarte fjord en stad hingen bloed en tongen van vuur. Mijn vrienden liepen door, ik bleef achter - rillend van angst - Ik voelde de grote Schreeuw in de Natuur.''

De andere drie Schreeuwen van Munch hangen in Noorse musea. Een ervan werd in 2004 gestolen en 2 jaar later teruggevonden.

De Schreeuw Edvard Munch
De Schreeuw van Edvard Munch