RIGA - Activisten die Russisch officieel als tweede taal van Letland wilden invoeren, hebben zaterdag een verpletterende nederlaag geleden bij een referendum.

Activisten die Russisch officieel als tweede taal van Letland wilden invoeren, hebben zaterdag een verpletterende nederlaag geleden bij een referendum. Volgens een voorlopige uitslag heeft circa 75 procent van de kiezers tegen het idee gestemd, aldus de kiescommissie.

Het referendum was een initiatief van de Russische minderheid in het voormalige Sovjetland. De etnische Russen vormen circa 27 procent van de bevolking van circa 2 miljoen. De Letse taal wordt door de meeste Letten echter gekoesterd als een symbool van vrijheid na de Russische dominantie in het Sovjettijdperk.

Dialoog

Organisator Vladimir Linderman erkende de nederlaag in de volksraadpleging. Hij toonde zich echter tevreden met de hoge opkomst van 70 procent. Doel van zijn initiatief was volgens hem om een dialoog te beginnen en dat was gelukt, zei hij op televisie. ''Het referendum is niet het einde, maar het begin.''

Rusland was minder positief. Volgens Moskou mochten 319.000 etnische Russen niet stemmen, ook al wonen ze soms al hun hele leven in Letland. ''De uitslag van dit referendum geeft de nationale gevoelens totaal niet weer'', verklaarde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken daarom.

Als de Letten hadden ingestemd met de actie was het Russisch de 24e officiële taal in de Europese Unie geworden.