STOCKHOLM - Een automobilist die eind vorig jaar ingesneeuwd raakte in een afgelegen bosgebied in het noorden van Zweden, heeft zijn hachelijke avontuur op bijzondere wijze overleefd.  

Hij werd vrijdag meer dood dan levend aangetroffen in een slaapzak in zijn voertuig. De politie vermoedt dat de man zichzelf in leven heeft gehouden door sneeuw te eten.

De 45-jarige Zweed heeft zijn leven vermoedelijk te danken aan toevallige passanten op sneeuwscooters. Die zagen het dak van de auto boven het sneeuwdek uitsteken. Ze waarschuwden politieagenten, die geschokt waren door wat ze aantroffen. De bestuurder van de auto bleek in een slaapzak te liggen en nauwelijks in staat te zijn tot praten of bewegen.

Sneeuwbui

De man heeft nog geen uitgebreide verklaring kunnen afleggen over wat hem is overkomen. Hij zei wel dat hij op 19 december strandde tijdens een hevige sneeuwbui en dat hij dit jaar nog niet heeft gegeten. Tijdens de wintermaanden is de weg niet in gebruik en zijn er dus geen sneeuwschuivers actief.

De Zweed ligt in een ziekenhuis in de stad Umea, niet ver van de poolcirkel. Hij zou temperaturen tot -30 graden Celsius hebben doorstaan tijdens zijn twee maanden lange verblijf in zijn auto. Desondanks zou hij in relatief goede gezondheid verkeren.