BERLIJN - De Duitse president Christian Wulff (CDU) treedt af.

Tijdens een rechtstreeks op tv uitgezonden verklaring zei het omstreden staatshoofd dat hij niet meer op het vertrouwen van een brede meerderheid van de bevolking kan rekenen, dat voor de uitoefening van zijn functie noodzakelijk is.

"Ik heb fouten gemaakt, maar ben altijd oprecht geweest", verklaarde Wulff. "Ik wens alle burgers een mooie toekomst", zei Wulff verder.

Het aftreden hing al in de lucht sinds het unieke verzoek van de Duitse justitie om de onschendbaarheid van de president op te heffen en te mogen vervolgen wegens corruptie.

Merkel

"Hij heeft zich voor een modern en open Duitsland ingezet. Hij heeft belangrijke impulsen gegeven en getoond dat de kracht van dit land in zijn veelzijdigheid ligt", verklaarde Bondskanselier Angela Merkel in een reactie.

"Hij en zijn vrouw Bettina hebben de Bondsrepubliek Duitsland een grote dienst bewezen en ik ben ervan overtuigd dat hij onze dank verdient."

Merkel onderstreepte bovendien dat de Duitse rechtsstaat geen uitzonderingen maakt.

Voordeeltjes

Wulff (52) ligt al wekenlang onder vuur, omdat hij in zijn jaren als premier van deelstaat Nedersaksen voordeeltjes zou hebben aangenomen van mensen die daarvoor mogelijk een tegenprestatie verwachtten.

Zo kreeg hij een goedkope hypotheeklening en nam hij gratis vakanties aan. Duitse journalisten ontdekten steeds meer verdachte omstandigheden.

Volgens het Openbaar Ministerie in Hannover bieden mediaberichten en documenten genoeg aanknopingspunten voor een eerste verdenking. De christendemocraat Wulff was president sinds juni 2010.

Opvolger

Binnen 30 dagen moet de Bondsvergadering bijeenkomen om een nieuw staatshoofd te kiezen.

De Duitse bondskanselier Merkel (CDU), CSU-leider Horst Seehofer en FPD-voorman Philipp Rösler komen zaterdag bijeen om te praten over de opvolging van president Christian Wulff. Dat hebben bronnen binnen de coalitie van de CDU/CSU en FDP vrijdag laten weten.

In het rijtje van de belangrijkste kanshebbers voor de opvolging van Wulff staan onder anderen minister van Defensie Thomas de Maizière, minister van Financiën Wolfgang Schäuble en minister van Werkgelegenheid Ursula von der Leyen. Die politici zijn alle drie lid van de CDU.

Ook de naam van de dominee en oud-DDR-mensenrechtenactivist Joachim Gauck is gevallen. Gauck was bij de presidentsverkiezing in 2010 de kandidaat van SPD en Groenen. Wulff won toen.

De voorzitter van de Bondsraad wordt volgens de grondwet interim-staatshoofd tot de verkiezing van een opvolger. Momenteel is dat minister-president Horst Seehofer (62) van de Republiek Beieren, de grootste Duitse deelstaat.

Seehofer is van 1992 tot 1998 en van 2005 tot 2008 minister geweest in de bondsregering. Hij beheerde achtereenvolgens de portefeuilles Volksgezondheid en Landbouw.

Oppositie

Als er een opvolger voor Wulff wordt gekozen, moet er een kandidaat zijn die door alle democratische partijen in Duitsland wordt gesteund. Dat heeft de SPD, de grootste oppositiepartij, vrijdag geëist.

SPD-fractieleider Thomas Oppermann zei dat Wulff grenzen heeft overschreden die van iedere ambtsdrager worden verlangd. "Wij hebben in Slot Bellevue geen heilige nodig, maar wel iemand die zich aan het recht en de wet houdt."

SPD en Groenen riepen Merkel op samen naar een geschikte opvolger te zoeken. "Wij denken dat het ambt nu zo beschadigd is, dat partijtactische manoeuvres niet meer op hun plaats zijn", zei SPD-secretaris Andrea Nahles. Wulff was destijds door Merkel speciaal naar voren geschoven als presidentskandidaat.

Sinds de oprichting van de Bondsrepubliek in 1949 gaven twee staatshoofden er voortijdig de brui aan. De 52-jarige Wulff was nog geen 20 maanden staatshoofd. Hij volgde op 30 juni 2010 zijn partijgenoot Horst Köhler op, die ook al moest aftreden.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Duitse president Wulff treedt af