HANNOVER - Het Openbaar Ministerie in de Noord-Duitse stad Hannover heeft de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, gevraagd de onschendbaarheid van president Christian Wulff op te heffen.

Aanklagers hebben de Bondsdag gevraagd de onschendbaarheid van Wulff op te heffen, om strafrechtelijk onderzoek naar hem te kunnen doen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Hannover, de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Nedersaksen, donderdag laten weten. Waarnemers verwachten dat de Bondsdag instemt met het verzoek. Het is nog niet bekend wanneer de volksvertegenwoordiging beslist.

Voordeeltjes

Wulff (52) ligt onder vuur, omdat hij in zijn jaren als premier van Nedersaksen tal van voordeeltjes zou hebben aangenomen van vrienden en kennissen die daarvoor mogelijk een tegenprestatie verwachtten. Zo kreeg hij een hypotheeklening onder gunstige voorwaarden en nam hij gratis vakanties aan.

Vorige week nog bracht de krant Bild het verhaal dat Wulff de bevriende filmproducent David Groenewold zijn hotelvakantie op het eiland Sylt in 2007 liet betalen. De krant toonde delen van een verscheurde hotelrekening van ruim 1100 euro, evenals een interne opdracht aan het hotelpersoneel om de zaak te verzwijgen. Die opdracht was gegeven op verzoek van Groenewold.

Onderzoek

Toen de pers in december over de aantijgingen begon te schrijven, pleegde Wulff intimiderende telefoontjes naar journalisten om aan de publicaties een einde te maken. Volgens het OM bieden mediaberichten en documenten over de zaken inmiddels genoeg aanknopingspunten voor een eerste verdenking.

De Duitse president geniet immuniteit tegen strafvervolging. Zelfs een onderzoek naar strafbare feiten mag niet worden ingesteld. De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, kan echter toestemming geven om de immuniteit op te heffen.

Een deel van de publieke opinie in Duitsland eist al geruime tijd het aftreden van de christendemocraat Wulff, die in 2010 president werd. Wulff zegt het slachtoffer te zijn van een heksenjacht in de media.