TEGUCIGALPA - Door het inferno in een gevangenis in Honduras zijn zeker 357 mensen om het leven gekomen. Velen van hen stierven in hun cel.

Dat meldde justitie woensdag. De ramp gebeurde in de stad Comayagua, ongeveer 60 kilometer van de hoofdstad Tegucigalpa.

Eerder stond het dodental op 272, maar de autoriteiten hadden al aangegeven dat het aantal nog zou oplopen. De meeste slachtoffers zijn door verstikking omgekomen, zei gevangenisdirecteur Danilo Orellana.

Tientallen mensen raakten gewond. Ongeveer 30 van hen hebben zeer ernstige brandwonden. Volgens ooggetuigen sprongen gevangenen van het dak van de gevangenis om aan het vuur te ontkomen. Een aantal gedetineerden zou nog op de vlucht zijn.

Bestormen

Honderden familieleden van gedetineerden hebben de uitgebrande gevangenis bestormd. De nabestaanden van de omgekomen gevangenen waren wanhopig, omdat ze niet te horen kregen wie er waren omgekomen door de brand.

Volgens een verslaggever van het Franse persbureau AFP renden mannen, vrouwen en kinderen massaal door de poort van het gebouw in Comayagua. De politie had geprobeerd de boze menigte tegen te houden, maar moest zich terugtrekken toen mensen met stenen begonnen te gooien.

Verzamelen

De familieleden stonden al uren bij de poort van het gebouw. ''Mijn broer zat op afdeling 6'', aldus Glenda Mejia.

''Ze hebben gezegd dat alle gedetineerden van die afdeling dood zijn.'' ''Dit is hopeloos. Ze willen ons niets zeggen en ik denk dat mijn man dood is'', zei Gregoria Zelaya.

Vuurzee

De brand brak dinsdagavond laat (plaatselijke tijd) uit. Onderzoekers kijken of de vuurzee is veroorzaakt door een gevangene of dat er sprake is geweest van kortsluiting. In het complex verbleven circa 850 gedetineerden.

Gevangenissen in arme landen in Zuid- en Midden-Amerika zijn meestal overvol. Bij branden in penitentiaire centra vallen daardoor meestal veel slachtoffers. In mei 2004 kwamen in Honduras nog 100 gevangenen om door een brand in de gevangenis in San Pedro Sula.

Lees de laatste Twitterberichten op NUlive

Ruim 350 doden bij brand Honduras