CAIRO - In de Egyptische hoofdstad Caïro vergaderen zondag de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken over de situatie in Syrië.

Ze bespreken onder meer de mogelijkheid om samen met de Verenigde Naties een waarnemersmissie naar het land te sturen.

De Arabische Liga had al een waarnemingsmissie lopen in Syrië, maar besloot die vanwege het aanhoudende geweld in januari op te schorten.

In het land verzet de bevolking zich al maandenlang tegen het repressieve regime van president Bashar al-Assad. Daardoor zijn al duizenden mensen omgekomen.

Nationale Raad

Een ander onderwerp wat ter tafel kan komen is de eventuele formele erkenning van de oppositiegroepering met de naam Syrische Nationale Raad. Daarover zouden de meningen volgens betrokkenen nog erg uiteenlopen.

Wat zeker wordt besproken is een ontwerpresolutie van de Arabische Liga, die moet worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de VN. Een eerdere poging in de Veiligheidsraad strandde door een nee van China en Rusland, bondgenoten van Assad. In de Algemene Vergadering kan worden volstaan met een absolute meerderheid, maar is niet bindend.

Al-Qaeda 

Terreurnetwerk al-Qaeda schaart zich achter de opstandelingen in Syrië. Zij vechten tegen ''een kwaadaardig, kankerachtig regime dat het vrije volk in Syrië verstikt'', zei de nieuwe al-Qaedaleider Ayman al-Zawahiri in een videoboodschap. Die is zondag op radicaalislamitische websites geplaatst.

Moslims in andere landen hebben de plicht de Syrische bevolking ''met leven, geld, mening en informatie'' te helpen, aldus Zawahiri. Hij is de opvolger van Osama bin Laden. Die werd vorig jaar gedood bij een Amerikaanse commandoactie in Pakistan.

Wantrouwen

Volgens Zawahiri moeten de demonstranten het Westen, de Arabische regeringen en Turkije wantrouwen. Die willen dat de Syrische president Bashar al-Assad aftreedt, maar hebben tientallen jarenlang samengewerkt met zijn regime, aldus de Egyptische extremist. ''Vertrouw alleen op Allah en daarna op je opofferingen, verzet en vastberadenheid'', voegde Zawahiri eraan toe.

Al-Qaeda probeerde jarenlang om de Arabieren op te zetten tegen de dictaturen in de regio. Maar toen vorig jaar de volksprotesten uitbarstten in landen als Egypte en Libië, stond het netwerk langs de zijlijn. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier