UKKEL - België maakt momenteel de langste koudegolf mee sinds 1941. Dit blijkt uit metingen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut in Ukkel.

Zaterdag is de 13e dag op rij dat het ononderbroken vriest in Ukkel. Vermoedelijk wordt de lopende koudegolf zondag met nog een ijsdag verlengd, tot 14. De vorige lange koudegolf, in januari 1997, duurde 12 dagen.

Volgens weerman David Dehenauw heeft het in januari 1941 voor het laatst zo lang aan één stuk heeft gevroren. Toen bleven de temperaturen tussen 1 en 17 januari onder het nulpunt.

In heel Europa heeft de kou toegeslagen. Het aantal doden door de kou in Europa is zaterdag de 600 gepasseerd. Dit bleek zaterdag uit een telling van het Franse persbureau AFP.

De doden vielen vooral in het oosten van het continent. Oekraïne is het zwaarst getroffen, met zeker 135 doden. In Polen zijn 82 sterfgevallen te betreuren. Rusland meldt 46 doden, Bulgarije 30. De vrieskou in Litouwen eiste 24 mensenlevens.

In het zuiden van Europa is Italië het zwaarst getroffen, met meer dan 45 doden. De koudegolf reikt tot Noord-Afrika: in Algerije vielen al 46 doden.