ANTWERPEN - Een rechtbank in Antwerpen heeft vrijdag 2 jaar celstraf opgelegd aan de woordvoerder van de radicaalislamitische organisatie Sharia4Belgium.

Fouad Belkacem werd schuldig bevonden aan het aanzetten tot haat en geweld tegen niet-moslims. Hij moet ook een boete betalen van 550 euro. Dat melden media in België.

De Gazet van Antwerpen meldt dat Belkacem geloofsgenoten heeft opgeroepen om zich aan te sluiten bij terreurgroepen die met geweld alleenheerschappij van de islam nastreven.

In een videoboodschap vroeg hij - in camouflagebroek en met geweerschoten op de achtergrond - aan Allah om moslims naar de poort van Brussel te laten oprukken om minister van Defensie Pieter De Crem ''een lesje te leren'', aldus het dagblad.

De extremist hoopte dat De Crems ''rug zou breken''. Belkacem uitte ook kritiek op moslimjongeren ''die zich solidair verklaren met Afghanistan, maar na 5 jaar nog altijd hier ijsjes zitten te eten, in jeans rondlopen en hun baard niet afscheren''.

Tweede verdachte

Een tweede verdachte in het proces, de Britse haatprediker Anjem Choudary, kreeg een jaar gevangenisstraf. Choudary leidt een organisatie van extremistische moslims in Engeland, Sharia4UK, die verboden is op basis van antiterreurwetgeving.