BRUSSEL - Europees Commissaris Neelie Kroes heeft donderdag fel uitgehaald naar de Hongaarse autoriteiten wegens de nieuwe mediawetten.

Zij waarschuwde voor zelfcensuur door het risico van hoge boetes bij het schenden van onduidelijke regels.

De commissaris sprak op een speciale zitting van het Europees Parlement over de situatie in de Oost-Europese lidstaat van de EU. Kroes benadrukte haar ernstige bezorgdheid.

''En deze zorgen zijn gebaseerd op feiten, niet op mythen'', aldus de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Volgens de woordvoerder van Kroes is het de krachtigste veroordeling van de Hongaarse situatie door de commissaris tot nu toe.

Clash

Op het einde van de bijeenkomst kwam het nog tot een clash tussen Kroes en de Hongaarse vicepremier Tibor Navracsics.

Volgens de commissaris waren zij en de bewindsman in een gesprek vooraf overeengekomen dat de Hongaarse regering bij de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa een mening zou vragen over de omstreden mediawet. Ook zou Navracsics hebben toegezegd eventuele aanbevelingen van de raad op te volgen.

De Hongaarse vicepremier relativeerde die laatste toezegging echter tijdens de zitting toen Kroes hem daar uitdrukkelijk naar vroeg.

Hij zei de aanbevelingen alleen op te volgen als die in lijn zijn met de Hongaarse grondwet. Kroes werd toen zo boos dat ze zonder een hand te schudden opstapte.