MADRID - De bekende Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón is voor een periode van 11 jaar uit zijn ambt gezet.

Het hooggerechtshof in Madrid heeft dat donderdag bepaald, omdat Garzón in het verleden opdracht heeft gegeven tot het illegaal afluisteren van telefoongesprekken bij een onderzoek naar een corruptiezaak.

De 56-jarige Garzón kan geen beroep tegen het vonnis aantekenen. De rechters deden nog geen uitspraak in twee andere zaken die zijn aangespannen tegen de onderzoeksrechter.

Beperken

Garzón legt zich niet neer bij zijn veroordeling. ''Ik zal me wenden tot de passende juridische kanalen om dit vonnis aan te vechten en om de onherstelbare schade die de auteurs van deze uitspraak hebben veroorzaakt, te beperken'', aldus een verklaring van de 56-jarige rechter. Hij kan zijn zaak bij het Constitutionele Hof neerleggen.

Franco

De meest prominente zaak is die van twee extreem rechtse organisaties, die Garzón aanklaagden omdat hij zijn boekje te buiten zou zijn gegaan bij zijn onderzoek naar tienduizenden verdwenen slachtoffers van de dictatuur van de fascistische generaal Francisco Franco in Spanje (1939-1975).

Pinochet

Garzón werd wereldberoemd toen hij in 1998 een internationaal arrestatiebevel uitvaardigde tegen de Chileense dictator Augusto Pinochet. Die zou verantwoordelijk zijn voor de dood en marteling van een aantal Spaanse burgers ten tijde van zijn bewind (1974-1990).