PARIJS - De Franse premier François Fillon en alle aanwezige ministers zijn dinsdag boos weggelopen uit een debat in de Nationale Vergadering.

Dit gebeurde nadat een linkse parlementariër de uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant had gehekeld dat ''niet alle beschavingen gelijkwaardig'' zijn.

Volgens volksvertegenwoordiger Serge Letchimy is er sprake van een ''terugval naar de ideologie die tot de concentratiekampen heeft geleid''. Fillon noemde die uitspraak een ''onoirbare provocatie''.

De premier heeft de oppositionele socialisten gevraagd de uitspraak van Letchimy te veroordelen. Volgens de PS is Guéant begonnen met provoceren. De minister, die lid is van de rechtse partij UMP van president Nicolas Sarkozy, heeft al vaker een verband gelegd tussen immigratie en criminaliteit.

Immigratie

Guéant wil de immigratie verminderen, net als de PVV in Nederland. Hij deed zijn recentste omstreden uitspraak zaterdag tijdens een bijeenkomst die was georganiseerd door een extreemrechtse studentenvereniging.