ATHENE - De Griekse autoriteiten beginnen volgende week met de bouw van een hek op de grens met Turkije om de toestroom van illegale immigranten tegen te gaan. 

Dat werd maandag bekendgemaakt. Het hek heeft een lengte van tien kilometer.

De Griekse minister van openbare orde Christos Papoutsis zei te verwachten dat het hek begin september voltooid is.

De kosten bedragen meer dan drie miljoen euro. Het dubbele hek van vier meter hoog is voorzien van prikkeldraad en wordt gebouwd tussen de dorpen Kastanies en Nea Vyssa in de grensregio Evros. Het hek wordt voorzien van camera's die ook 's nachts kunnen filmen.

Evros

Jaarlijks trekken duizenden immigranten van Turkije naar Griekenland. De grens tussen de twee landen wordt gevormd door de rivier de Evros, op een kleine strook land na. Op dat punt wordt het hek gebouwd. Papoutsis verdedigde de bouw van het hek door te stellen dat Griekenland het risico loopt uit de Schengenzone te worden gezet als het de grenscontroles niet opvoert.

"Dit is een mogelijkheid om een helder signaal af te geven aan de hele Europese Unie dat Griekenland volledig voldoet aan de beloftes omtrent de grens", aldus de minister. "Smokkelaars moeten weten dat deze route voor hen gesloten is. Hun leven wordt een stuk zwaarder."

De Grieken krijgen al hulp bij de grenscontroles van de Europese grensbeschermingsorganisatie Frontex.