AMSTERDAM - De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik blijft in hechtenis tot zijn proces op 16 april van start gaat.

Dat heeft de rechter in Oslo maandag besloten.

Breivik bevestigde schuldig te zijn aan de bloedige aanslagen in Noorwegen in juli vorig jaar, maar ontkent nog steeds hiermee een misdrijf te hebben begaan. "Ik handelde uit zelfverdediging voor mijn volk, mijn land en mijn cultuur", zei hij in de rechtszaal.

Van tevoren werd al uitgegaan van verlenging van de detentie. De rechter is van mening dat Breivik een gevaar vormt voor de samenleving als hij vrijkomt en besloot dat het om die reden gepast is om de verdachte in hechtenis te houden.

Tempelier

"Ik ben een militante nationalist en een tempelier", zei Breivik eerder. "Wij, de Noorse verzetsbeweging, zitten niet stil en kijken niet toe hoe we een minderheid in ons eigen land worden."

Breivik zei het hof niet te erkennen, omdat 'jullie je mandaat hebben gekregen van organisaties die multiculturalisme steunen'. De Noor zei dat hij eigenlijk een lintje zou moeten krijgen voor het bloedbad dat hij heeft aangericht en eiste vrijlating.

Breivik verscheen in de rechtszaal voor de laatste hoorzitting voordat zijn proces in april van start gaat. De officiële aanklacht volgt half februari, zei de aanklager.

Lees alles over Anders Breivik op onze special

Breivik woont laatste hoorzitting bij