RANGOON - De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi heeft officieel toestemming om mee te doen aan de tussentijdse parlementsverkiezingen van april.

Suuy Kyi had zich vorige maand onder gejuich van haar aanhangers in een voorstad van Rangoon voor de verkiezingen ingeschreven, maar moest nog afwachten of haar kandidatuur door de kiescommissie zou worden goedgekeurd. Dat is nu gebeurd.

De verkiezingen van april gaan om 48 van de 440 zetels in het lagerhuis. De vrijgekomen zetels werden voorheen bezet door personen die nu deel uitmaken van het in maart vorig jaar aangetreden kabinet. Suu Kyi's partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), wil voor alle 48 zetels kandidaten stellen.

Myanmar heeft sinds vorig jaar voor het eerst sinds tientallen jaren een gekozen regering. Wegens gebrek aan vertrouwen in de goede bedoelingen van de toenmalige junta boycotte de NLD de verkiezingen van 2010, maar tot ieders verrassing heeft de nieuwe - door het leger gesteunde - regering, serieus werk gemaakt van democratische hervormingen.

Persvrijheid

Honderden prominente politieke gevangenen zijn vrijgelaten, er is een bestand gesloten met Karen-rebellen, de persvrijheid is vergroot en de regering is in gesprek gegaan met Suu Kyi, die onder de junta jarenlang huisarrest had. De hervormingen brachten de NLD ertoe dit keer wel mee te doen aan de verkiezingen.

Bij de voorlaatste parlementsverkiezingen, in 1990, behaalde de NLD een grote overwinning, maar het leger weigerde de uitslag te aanvaarden. Tussen 1990 en 2010 zat Suu Kyi vijftien jaar in huisarrest. Pas na de laatste verkiezingen kwam ze vrij.