TEHERAN - Iran dreigt elk land te treffen dat meewerkt aan aanvallen op Iraans grondgebied. De ondercommanandant van de Revolutionaire Garde heeft dat zondag gezegd.

De waarschuwing gaat verder dan vorige bedreigingen in de oplopende spanning over nucleaire plannen van Iran.

Vorige week kondigde Iran al tegenmaatregelen aan tegen westerse landen die nog weigeren om olie te kopen van Iran. Europa, de VS en andere landen hebben ook economische en politieke sancties getroffen tegen de streng-islamitische republiek.

''Elke locatie die door de tegenstander wordt gebruikt voor vijandige acties tegen Iran zal het doelwit zijn van wraak door onze strijdkrachten'', zei Hossein Salami van de Revolutionaire Garde tegen het Iraanse persbureau Fars.

Militaire manoeuvres

De Garde begon zondag aan tweedaagse militaire manoeuvres. Salami zei niet welke landen hij bedoelde als mogelijke doelwitten. De afgelopen dagen zinspeelde vooral Israël op een aanval.

De Amerikaanse president Barack Obama zei zondag in een tv-interview dat hij dacht dat Israël nog niet had besloten hoe het zal reageren op de Iraanse kernplannen.

Obama vindt wel dat Israël ''terecht bezorgd is''. De president zei verder geen bewijs te hebben dat Iran van plan is om de Verenigde Staten aan te vallen.

Geen toename

Obama, die veel Amerikaanse troepen heeft teruggehaald uit Irak en Afghanistan, maakte duidelijk dat hij geen toename van de gevechten wil in de Perzische Golf.

''Elke vorm van militaire activiteit is verstorend en heeft veel gevolgen voor ons. Het kan een groot effect hebben op de olieprijzen. We hebben nog troepen in Afghanistan, dat grenst aan Iran. Dus we geven de voorkeur aan een diplomatieke aanpak.''