LONDEN - De regering van Iran zet journalisten die voor de Perzische dienst van de BBC werken, steeds meer onder druk door familieleden van hen aan te houden of te bedreigen.

Dat heeft directeur-generaal Mark Thompson van de Britse omroep zondag laten weten.

Vorige week nog werd de zuster van een stafmedewerker van de Perzische dienst opgepakt en opgesloten. Waarvan de vrouw, die inmiddels op borgtocht is vrijgelaten, wordt beschuldigd, is onduidelijk.

De autoriteiten in Iran hebben de BBC ervan beschuldigd dat de omroep de onrust na de omstreden herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009 heeft aangewakkerd.

Voor de BBC vertelden demonstranten toen over het keiharde optreden van de autoriteiten tegen betogers, waardoor doden en gewonden waren gevallen. Ook beschreven zij hoe mensen willekeurig werden aangehouden.

Valse beschuldigingen

Volgens Thompson worden stafmedewerkers ook geconfronteerd met valse beschuldigingen van aanranding, handel in drugs en geknoei met geld. Soms zijn paspoorten van familieleden in beslag genomen, zodat die het land niet uit konden.

De intimidatie heeft er volgens Thompson toe geleid dat medewerkers van de Perzische dienst bang zijn naar Iran te reizen, ook voor een bezoek aan een ziek of bejaard familielid.