CAIRO - De landen van de Arabische Liga gaan door met hun pogingen het bloedvergieten in Syrië te stoppen, ondanks een gebrek aan steun in de VN-Veiligheidsraad.

Dat staat in een verklaring van secretaris-generaal Nabil Elaraby van de liga.

''Het Russisch-Chinese veto spreekt niet tegen dat er duidelijke internationale steun is voor de besluiten van de Arabische Liga", aldus Elaraby.

De Arabische landen hadden om de steun van de Veiligheidsraad gevraagd in hun oproep om het geweld in Syrië internationaal veroordeeld te krijgen en president Bashar al-Assad tot opstappen te bewegen.

De liga zegt te blijven streven naar een politieke oplossing die tot hervormingen en het veranderingsproces leidt waarom het Syrische volk vraagt. Zo moet een buitenlandse militaire interventie worden voorkomen, staat in de verklaring.

Sancties

De Amerikaanse regering zal er alles aan doen om de bestaande sancties tegen Syrië aan te scherpen. Ook wil zij nieuwe strafmaatregelen invoeren die ertoe leiden dat het bewind van president Bashar al-Assad zonder geld komt te zitten en geen wapens meer krijgt.

Minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken zei dat tegen journalisten in de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Clinton reageerde op de verwerping van de resolutie over Syrië zaterdag in de VN-Veiligheidsraad. Zij noemde die bespottelijk.