LONDEN - De bittere kou heeft in het weekeinde circa 90 levens geëist, waardoor het dodental in Europa is opgelopen tot ruim 300.

De slachtoffers zijn vooral daklozen die doodgevroren in de sneeuw werden gevonden.

In Italië kregen twee mannen een dodelijke hartaanval toen ze sneeuw aan het ruimen waren. Twee anderen stierven er toen het dak van hun huis instortte door de sneeuw.

In Duitsland verdronken twee mensen toen ze door het ijs zakten. In het Oostenrijkse Tirol raakten twee mensen bedolven onder een sneeuwlawine en stierven een 'witte dood'.

Rome

In Italië hebben inwoners van Rome hebben zware kritiek op burgemeester Gianni Alemanno. Zij verwijten hem dat hij geen noodplan heeft om de gevolgen van de zwaarste sneeuwval in tientallen jaren in de Italiaanse hoofdstad te bestrijden.

Veel straten zijn spiegelglad en de inwoners zijn gewaarschuwd voor voedseltekorten, doordat de winkels door hun voorraden heen raken. Het winterweer heeft in Italië aan tien mensen het leven gekost.

In Milaan en andere delen van Noord-Italië blijft het sneeuwen en in Lazio, de regio rond Rome, en de regio Umbrië, waarin onder meer Perugia en Assisi liggen, zitten veel mensen zonder stroom, water en verwarming.

Hamsteren

''Ik kon in de supermarkt geen voedsel krijgen, mensen zijn aan het hamsteren, zoals zij in 1943 met brood deden'', liet een inwoner van Rome op Twitter weten.

De rechtse Alemanno zegt dat de burgerbescherming hem slecht over het weer heeft geïnformeerd. De burgerbescherming zegt echter dat zij de burgemeester vooraf heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van de zware sneeuwval, maar dat Alemanno elke hulp afwees.

Heathrow

Duizenden reizigers zijn zondag op de grootste luchthaven van Londen, Heathrow, gestrand, omdat zware sneeuwval en voorspelde aanvriezende mist de directie deed besluiten vele vluchten te schrappen. Verwacht wordt dat over de gehele zondag genomen de helft van de 1300 geplande vluchten niet door kan gaan.

In de nacht van zaterdag op zondag viel 6 centimeter sneeuw, maar de directie had zaterdag al besloten dat 30 procent van de vluchten van zondag niet door zou gaan, ruim voordat het begon te sneeuwen. Dat leidde tot spottende commentaren in de Britse pers.

''27 graden onder nul in München, maar elk vliegtuig vliegt. Ondertussen annuleert Heathrow ondanks de 32 miljoen pond voor nieuwe sneeuwschuivers vluchten voor een sneeuwvlok is gevallen'', schreef de krant Mail on Sunday.

Daklozen

In Oekraïne is het dodental inmiddels tot 131 gestegen. De meeste slachtoffers zijn daklozen die op straat sterven. In het Oost-Europese land zijn ongeveer 1800 personen met bevriezingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen.

75.000 mensen hebben warmte en voedsel gezocht bij de meer dan 3000 opvangadressen voor daklozen. In Polen heeft de kou al 53 mensen het leven gekost. In Roemenië zijn 34 mensen omgekomen.

Op veel plaatsen op de Balkan is de noodtoestand uitgeroepen. Door dikke sneeuw zijn honderden dorpen in Bosnië afgesloten van de buitenwereld. Helikopters brengen levensmiddelen.

De koudegolf laat het sneeuwen van Groot-Brittannië tot in Noord-Afrika.

Rome bedekt met sneeuw