LAS VEGAS - Mitt Romney heeft zaterdag op overtuigende wijze de voorverkiezingen in Nevada voor de Republikeinse presidentskandidatuur gewonnen. 

Na het tellen van ruim 40 procent van de stemmen had hij een voorsprong van circa 16 procentpunt op zijn naaste rivaal Newt Gingrich.

Romney had op dat moment de steun van 42 procent van de kiezers. De conservatieve populist Gingrich had 26 procent.

Ron Paul, die vindt dat de rol van de overheid tot een minimum moet worden beperkt, stond op18 procent en de christelijke conservatief Rick Santorum was vierde met 13 procent. De nieuwszender CNN had Romney toen al op basis van een prognose tot winnaar uitgeroepen.

Tweede overwinning

Het is voor Romney de tweede overwinning op rij. Hij had dinsdag ook al in Florida gewonnen. Eerder won hij ook al in New Hampshire. In Iowa verloor hij nipt van Santorum, hoewel hij aanvankelijk tot winnaar was uitgeroepen. Gingrich schreef de voorverkiezingen in South Carolina op zijn naam.

Bij de zogenoemde caucus in Nevada stonden 28 gedelegeerden op het spel. Om de Republikeinse nominatie binnen te halen, heeft een kandidaat de steun van 1144 gedelegeerden nodig.

Obama

In zijn overwinningstoespraak in Nevada verspilde Romney weinig woorden aan zijn Republikeinse concurrenten. Hij richtte zich vooral tot de Democratische president Barack Obama, die volgens Romney heeft gefaald bij het bestrijden van de werkeloosheid in Nevada. In de westelijke staat is ruim 12 procent van de beroepsbevolking werkloos.

''Amerika heeft een president nodig die de economie op orde kan brengen omdat hij er verstand van heeft'', zei Romney. ''Ik heb dat en ik zal het doen.''

Alle berichten over de verkiezingen in de Verenigde Staten in ons nieuwsdossier

Romney behaalt makkelijke zege in Nevada