BERLIJN - De extreme kou en vele sneeuw heeft grote delen van Europa in de grootste winterchaos sinds tientallen jaren gestort. De extreme kou heeft inmiddels ruim 250 levens gekost in Europa.

In Zuid-Tirol zijn minstens twee skiërs gestorven onder een lawine. Naar vier vermisten hier wordt nog gezocht. In Servië is al in 30 gemeenten de noodtoestand uitgeroepen.

In Italië was er grote schrik nadat een veerboot met 300 mensen aan de grond liep in een sneeuwstorm. Circa 150 mensen zaten 10 uur vast in een trein, met weinig te drinken. In Montenegro had de sneeuw circa 90 mensen 24 uur ingesloten in een tunnel.

Door kapotte stroomkabels kwamen circa 160.000 mensen in midden- en Zuid-Italië zonder elektriciteit te zitten. Energiebedrijf Enel zette 1000 werknemers in om de kabels te repareren. In Rome ontstond een verkeerschaos omdat auto's en bussen niet vooruit kwamen door de dikste sneeuw in tientallen jaren.

Luchtverkeer

Het luchtverkeer raakte eveneens verstoord. Het vliegveld London Heathrow waarschuwde dat het zondag een op de drie vluchten uitvalt omdat de sneeuw en vorst nu ook Groot-Brittannië bereikt.

Op Schiphol, een van de drukste luchthavens van Europa, moesten honderden passagiers de nacht doorbrengen omdat hun vluchten waren geannuleerd of vertraagd.

De kou raakt ook Noord-Afrika. Palmbomen in Algiers buigen door onder het gewicht van de sneeuw, nadat daar 10 centimeter sneeuw was gevallen: de eerste keer in 8 jaar. Veel kinderen die nog nooit sneeuwvlokjes hebben gezien, keken gefascineerd.

Oekraïne

De meeste winterdoden zijn te vinden in Oekraïne, waar het tot 33 graden vriest. In de laatste 8 dagen zijn er 122 mensen doodgevroren. Nog steeds worden lijken gevonden. Metrostations in de hoofdstad Kiev zijn toevluchtsoorden geworden voor daklozen.

De kouperiode in Europa zet zich de komende dagen voort. Meteorologen rekenen ook op meer sneeuw.