NEW YORK - Rusland en China hebben zaterdag in de VN-Veiligheidsraad hun veto uitgesproken over een resolutie die het bloedvergieten door de Syrische autoriteiten veroordeelt.

De resolutie was een initiatief van westerse en Arabische landen en riep ook de Syrische president Bashar al-Assad op te vertrekken.

Volgens de Russen wordt het geweld door de oppositie minder zwaar veroordeeld dan het geweld door het regime Assad.

''Dan kies je partij in een burgeroorlog'', zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov eerder. Ook zou het Westen alleen uit zijn op de val van Assad. Rusland is een trouwe bondgenoot van het omstreden regime in Syrië.

Rusland had al laten weten de resolutie te blokkeren als het tot een stemming zou komen.

Militair ingrijpen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat militair ingrijpen in Syrië was uitgesloten in de resolutie. Desondanks was het volgens Clinton ''niet mogelijk om op een constructieve manier met de Russen te werken''.

Het is de tweede keer dat Rusland en China een veroordeling van het Syrische bewind door de Veiligheidsraad blokkeren. In oktober stemden ze ook tegen. China volgt in de Syrië-kwestie de lijn van Rusland.

Rosenthal

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken is teleurgesteld dat Rusland en China hun veto hebben uitgesproken. Volgens hem had de internationale gemeenschap vanwege het vele geweld in Syrië de plicht om te handelen.

''Het is een enorme klap voor de Syrische bevolking, Assad moet opstappen”, stelde Rosenthal zaterdag in een reactie op de afgewezen resolutie, die de Syrische president Bashar al-Assad oproept te vertrekken.

Het verzoek van de Arabische Liga aan de Veiligheidsraad om steun van de internationale gemeenschap voor een politieke oplossing voor deze crisis was volgens de minister het moment voor alle leden van de raad om hun verantwoordelijkheid te nemen.

Beschoten

Westerse, Arabische en Turkse leiders oefenden zaterdag zware druk uit op Rusland om geen veto uit te spreken.

Ze verwezen daarbij naar het bloedbad in de Syrische stad Homs in de nacht van vrijdag op zaterdag waarbij naar schatting ruim 200 mensen om het leven kwamen. Homs is een belangrijk centrum van verzet tegen Assad.

De Syrische autoriteiten lieten zaterdag weten dat oppositiegroepen de stad hadden beschoten ''om de stemming in de Veiligheidsraad te beïnvloeden''. Berichten dat de aanval door Syrische troepen werd uitgevoerd zijn volgens de Syrische regering ''ongefundeerd''.

Volgens oppositiegroepen in Syrië zijn meer dan 6000 mensen omgekomen sinds de opstand tegen Assad vorig jaar begon.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten