LONDEN - De Britse marine stuurt een kernonderzeeër naar de Falklandeilanden. Het schip moet de eilandengroep beschermen tegen Argentinië.

Dat meldde de krant Daily Mail zaterdag.

Premier David Cameron heeft de missie van de onderzeeër uit de Trafalgar-klasse persoonlijk goedgekeurd, aldus de krant. 

De afgelopen tijd is de spanning tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië om de Falklandeilanden opgelopen. Afgelopen donderdag kwam de Britse prins William aan op de Falklandeilanden. Hij gaat daar zes weken aan het werk als piloot van een reddingshelikopter. Argentinië noemde de uitzending eerder een ''provocatie".

Paradepaardje

Ook besloot Londen een oorlogsschip naar de regio te sturen. Het gaat om het laatste paradepaardje van de Britse marine, een zogenoemde Type 45 torpedobootjager. Buenos Aires veroordeelde ook die Britse zet. Volgens de Britse marine gaat het om een routine-uitzending.

Argentinië vindt dat het recht heeft op de Falklandeilanden, omdat ze dicht bij het Zuid-Amerikaanse land liggen en omdat het land de eilanden zou hebben geërfd van het Spaanse koloniale rijk. Groot-Brittannië zegt dat de bewoners Brits willen blijven. De landen vochten in 1982 een oorlog uit om de eilanden.