MOSKOU - Ondanks de extreme winterkou zijn zaterdagochtend duizenden Russen in Moskou de straat opgegaan om voor of tegen de regering te demonstreren.

Ongeveer 8000 tegenstanders van premier Vladimir Poetin hebben zich verzameld op een plein niet ver van het Kremlin. De verwachting is dat dit aantal nog sterk zal groeien en mogelijk de grootste protestmars sinds de jaren '90 in het centrum van de Russische hoofdstad wordt.

Ongeveer 15.000 mensen zijn in het westen van Moskou samengekomen om steun aan Poetin te betuigen. Ook daar zal het aantal betogers naar verwachting nog groter worden. De mars is georganiseerd door Poetin. Vele leraren en medewerkers van staatsbedrijven meldden in de media dat ze door hun chefs naar de pro-Poetinmars werden gestuurd.

Verkiezingen

De betoging tegen de regering vloeit voort uit de parlementsverkiezingen van december. Daarbij waren veel berichten over fraude ten gunste van de regerende partij Verenigd Rusland van Poetin. Poetin is over precies een maand, op 4 maart, de kandidaat voor de presidentsverkiezingen. De betogers eisen vooral eerlijke verkiezingen. Ze vragen daarnaast de vrijlating van een oppositiepoliticus en van politieke gevangenen, onder wie de ex-miljardair Michail Chodorkovski.

Russen straat op voor en tegen regering