MOSKOU - Ook de nieuwe, afgezwakte VN-resolutie over Syrië is voor de regering van Rusland onaanvaardbaar.

Dat heeft minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken voor de Russische televisie duidelijk gemaakt. Hij waarschuwde voor een ''schandaal'', als de tekst in stemming wordt gebracht.

In de nieuwe resolutie, waarover de leden van de VN-Veiligheidsraad mogelijk zaterdag stemmen, zou de Syrische president Bashar al-Assad worden verzocht zijn positie over te dragen aan een vervanger, zonder dat hij officieel aftreedt.

''Als zij (het Westen) nog een schandaal over de Veiligheidsraad willen, kunnen we hen niet tegenhouden. Het ontwerp staat ons in het geheel niet aan en ik hoop dat het niet in stemming wordt gebracht'', ze Lavrov.

Kier

Sprekend op een veiligheidsconferentie in het Duitse München liet Lavrov de deur echter toch op een kier staan. ''We zeggen niet dat deze resolutie hopeloos is", aldus de minister. Lavrov zei dat het belangrijkste Russische bezwaar is dat in de ontwerptekst partij wordt gekozen.

Volgens de Russen wordt het geweld door de oppositie minder zwaar veroordeeld dan het geweld door het regime van president Bashar al-Assad. ''Dan kies je partij in een burgeroorlog", zei Lavrov.

Delegatie

Lavro, en het hoofd van de Russische inlichtingendienst buitenland, Michail Fradkov, reizen dinsdag naar Syrië voor overleg met president Assad. Lavrov zei dat Fradkov en hij gaan in opdracht van president Dmitri Medvedev. Hij gaf geen details.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten