WASHINGTON - De 24-jarige Bradley Manning moet zich verantwoorden voor de Amerikaanse krijgsraad voor het lekken van geheime overheidsinformatie aan onthullingssite WikiLeaks.

Dat heeft het Amerikaanse leger vrijdag in een verklaring laten weten.

Het leger liet weten dat er nog geen datum is vastgelegd voor het begin van het proces. In december is al een hoorzitting over de zaak geweest. De officier die de hoorzitting leidde, adviseerde toen Manning voor de krijgsraad te roepen.

Lekken

Manning zou meer dan 700.000 militaire en diplomatieke documenten hebben gelekt. Hij had toegang tot vertrouwelijk materiaal toen hij in Irak was gestationeerd.

Hij werd in mei 2010 gearresteerd en zit sindsdien zonder vorm van proces in voorarrest. Hij kan een levenslange gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

Gevoelig

WikiLeaks zette tal van politiek en diplomatiek gevoelige documenten op internet. Daaruit bleek onder meer hoe Amerikaanse diplomaten écht dachten over de landen waar zij gestationeerd waren.

De publicatie leidde tot spanningen in de relaties tussen de VS en een reeks landen. De Amerikaanse autoriteiten stelden zelfs dat Manning militairen in Afghanistan in levensgevaar heeft gebracht door de documenten in de openbaarheid te brengen.