DAMASCUS - Syrische troepen hebben in de stad Homs in het midden van het land zeker 217 mensen gedood. Honderden anderen raakten gewond.

Dat heeft directeur Rami Abdulrahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in de nacht van vrijdag op zaterdag laten weten op basis van verklaringen van getuigen.

Eerder repte de mensenrechtenorganisatie van zeker 105 doden. Abdulrahman zei dat 138 van 217 doden in het district Khalidiya vielen.

Leger

Het leger zou inwoners van de stad onder meer met mortiergranaten bestoken. Volgens Abderrahman staan verscheidene gebouwen in brand. Hij riep de Arabische Liga op om in te grijpen. De Arabische zenders al-Jazeera en al-Arabiya toonden beelden van tientallen lijken.

Een ziekenhuisarts zei dat er ''een moordmachine'' aan het werk is in Homs. Hij liet weten dat er dringend behoefte is aan bloed voor de gewonden. Homs is een van de belangrijkste centra van de opstand tegen dictator Bashar al-Assad.

Regering

De regering van Syrië heeft zaterdag tegengesproken dat het leger een bloedbad heeft aangericht in Homs. De vele doden in de stad in het centrum van het land zijn te wijten aan ''gewapende mannen'', lieten de staatsmedia weten.

De regering spreekt tegen dat het leger in bepaalde wijken van Homs heeft geschoten, waarover ''televisiestations die tot geweld aanzetten'', berichten hebben rondgestrooid, aldus het staatspersbureau SANA. De burgers die die stations lieten zien, zijn volgens het bureau mensen die door gewapende mannen zijn ontvoerd en gedood.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten