FRANKFURT - Silvio Berlusconi sluit een terugkeer in de politiek uit. De Italiaanse oud-premier wees vrijdag in de Britse zakenkrant Financial Times speculaties over een nieuwe kandidatuur van de hand.

"Ik ben opzij gestapt, zelfs in mijn eigen partij", zei Berlusconi volgens het Duitse persbureau DAPD.

In Berlusconi's eerste interview sinds zijn aftreden betichtte hij de binnenlandse en buitenlandse pers ervan zijn val te hebben bewerkstelligd. Zij rekenden hem immers persoonlijk de financiële problemen aan waarin Italië verkeert.

Ook de media-aandacht voor de beruchte partijtjes die hij gaf, de zogeheten bunga-bungafeestjes, en de heksenjacht die 'linkse bestuurders' op hem zouden hebben gemaakt zitten Berlusconi nog altijd hoog.

"Hoewel ik over een meerderheid in beide kamers van het parlement beschikte ben ik met verantwoordelijkheidsbesef (...) terzijde getreden - en dat op elegante wijze."

Beste lijsttrekker

De ex-premier sprak in de Financial Times opnieuw zijn steun uit voor zijn partijgenoot Angelino Alfano. Berlusconi ziet in Alfano de beste lijsttrekker voor zijn partij bij de volgende verkiezingen.

Berlusconi prees voorts zijn opvolger Mario Monti om de hervorming van de arbeidsmarkt die de technocraat onlangs heeft voorgesteld.