AMSTERDAM - Achter de ontvoering van de Nederlandse vogelaar die woensdag in het zuiden van de Filipijnen verdween, zitten waarschijnlijk lokale criminelen.

Eerder werd gespeculeerd over dat de aan Al-Qaida gelieerde terreurgroepering Al-Sayyaf achter de ontvoering zou zitten, maar de Filipijnse politie ontkent dat vrijdag.

De politie betwijfelt dat Al-Sayyaf de mannen heeft ontvoerd, omdat daar geen aanwijzingen voor zijn en de terreurgroepering voor zover bekend niet actief is in de provincie. De ontvoerders hebben volgens de politie geen contact opgenomen met de autoriteiten en nergens losgeld geëist.

De Nederlander werd woensdag samen met een Zwitser ontvoerd door gewapende mannen toen ze op een boot vogels aan het bekijken waren in de provincie Tawi-Tawi.

Twee andere mannen die aan boord waren, onder wie een ongewapende agent die meereisde om de vogelaars te begeleiden, werden niet meegenomen. Een lokale gids ontsnapte tijdens het wegvaren.

Vogelsoorten

De Nederlander en de Zwitser werken beiden als preparateur. Doel van hun reis was onder meer om vogelsoorten die ze voor hun werk hadden opgezet in levenden lijve te zien.

De familie van de man verzoekt de media terughoudend te berichten over de ontvoering, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag namens hen weten. De familie denkt dat publiciteit niet bijdraagt aan de veiligheid.