LAS VEGAS - Mitt Romney kan de overwinning bij de voorverkiezingen voor de Republikeinse presidentsnominatie in de staat Nevada zaterdag bijna niet meer ontgaan.

De voormalige gouverneur heeft in de peilingen een ruime voorsprong op zijn belangrijkste tegenstander, Newt Gingrich.

Naar verwachting zal Romney, een mormoon, bij de stembusgang veel profijt hebben van zijn geloofsgenoten. Zo'n zeven procent van de bevolking in Nevada is mormoon, maar ze hebben een onevenredig grote invloed op de verkiezingen omdat ze massaal naar de stembus komen.

In 2008 werd een kwart van alle stemmen bij de voorverkiezingen in Nevada door mormonen uitgebracht. Van die groep stemde negentig procent op Romney.

Democraten

Zelfs mormoonse Democraten in Nevada lopen met Romney weg. "De mormoonse kerk heeft eenzelfde verwantschap met Romney als zwarte Amerikanen met president Obama", zegt John Lee, een Democraat in de staatssenaat in Nevada.

"We zien hem niet als de gouverneur van Massachusetts. We zien hem niet als de leider die de Olympische Spelen redde. We zien hem als een man die de waarden van onze kerk kent."

Favoriet

Romney geldt als de favoriet voor de Republikeinse presidentskandidatuur sinds de voorverkiezingen in Florida, waar hij Gingrich met bijna vijftien procentpunten verschil versloeg. De komende weken worden er voorverkiezingen gehouden in westelijke staten, waar Romney veel steun geniet.

Alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons nieuwsdossier

Romney stevent af op winst in Nevada