CAIRO - Betogers en oproerpolitie zijn vrijdag slaags geraakt voor het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken en een aangrenzend pand van de belastingdienst in Caïro.

Betogers drongen het pand van de belastingen binnen en richtten er vernielingen aan. Bij de actie brak volgens de staatstelevisie een grote brand uit.

De ongeregeldheden volgen op een nacht van hevige onlusten in heel het land waarbij in Suez twee doden zijn gevallen. Later op vrijdag kwamen in Caïro een betoger en een agent om het leven.

Er zijn sinds donderdag honderden gewonden gevallen onder wie bijna 140 agenten, meldden de Egyptische autoriteiten die beklemtoonden dat de politie toch opdracht heeft terughoudend op te treden.

Voetbal

Aanleiding tot de nieuwe golf van protest is de onopgehelderde uitbarsting van geweld tussen hooligans na een voetbalwedstrijd in Port Said. Daarbij kwamen woensdagavond meer dan 70 mensen om het leven en vielen circa 1000 gewonden.

Veel Egyptenaren denken dat het veiligheidsapparaat, dat onder de militaire regering valt, al of niet opzettelijk heeft gefaald bij de bloedige gevechten tussen hooligans in Port Said.

De ontsteltenis hierover leidde donderdag en vrijdag tot tal van demonstraties tegen het militaire bewind.

Lees alles over Egypte in ons dossier

Weer ongeregeldheden in Caïro