NAIROBI - Somalië heeft de ergste hongersnood achter de rug. Dat komt doordat het land meer humanitaire hulp krijgt en een goede oogst heeft gehad.

Toch blijft de situatie in het Oost-Afrikaanse land zeer ernstig. Ongeveer een derde van de bevolking heeft noodhulp nodig.

''De vooruitgang is kwetsbaar en zal ongedaan worden gemaakt zonder blijvende hulp'', verklaarden de hulporganisaties van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten vrijdag.

Het gaat relatief beter in de regio Shabelle ten zuiden van de hoofdstad Mogadishu, in het kolossale kampement voor ontheemden in Afgooye ten westen van de hoofdstad en in het chaotische Mogadishu zelf.

Extremisten

De hongersnood begon in juli in het uiterste zuiden van Somalië en breidde zich naar noordelijker gelegen streken uit. In het zuiden hinderen extremisten van al-Shabaab de hulpverlening.

De zich op de islam beroepende bendes van al-Shabaab zijn de laatste tijd onder druk komen te staan door de bemoeienis van Keniaanse en Ethiopische troepen met de crisis in hun buurland. Ook treedt de Afrikaanse vredesmacht in Mogadishu op tegen de extremisten.

Alles over de hongersnood in de hoorn van Afrika

Hongersnood Somalië