PHNOM PENH - Kameraad Duch, het hoofd van de beruchte Cambodjaanse martelgevangenis Tuol Sleng (S-21) in de tijd van de Rode Khmer, is vrijdag tot levenslang veroordeeld door het Cambodja-Tribunaal.

Dat heeft het tribunaal laten weten.

Duch is schuldig bevonden aan onder meer oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Hij had eerder 30 jaar cel gekregen.

Onder toezicht van de inmiddels 69-jarige Duch, die eigenlijk Kaing Guek Eav heet, werden tussen 1975 en 1979 circa 12.000 mensen omgebracht in Tuol Sleng. De bewakers zetten gruwelijke methodes in: marteling, verhongering, verkrachtingen en executies.

Gekomen

Honderden Cambodjanen waren vrijdag naar de rechtszaal gekomen om het vonnis in hoger beroep te horen. ''Ik kon afgelopen nacht niet slapen. Duch moet levenslang krijgen'', zei de 52-jarige Pov Si Nuon aan het begin van de zitting. Zij verloor al haar tien broers en zussen tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer.

In totaal werden tijdens het bewind van de Rode Khmer 2 miljoen mensen om het leven gebracht. Duch is de eerste hooggeplaatste Khmer-leider die zich voor het tribunaal moest verantwoorden.

Inmiddels loopt ook een zaak tegen vier anderen. Pol Pot kan niet worden vervolgd: hij is jaren geleden in de jungle gestorven.