BERLIJN - De deelstaatregering in Berlijn dreigt voor honderdduizenden euro's te moeten uitkeren aan ex-gevangenen vanwege 'mensonterende' toestanden in detentiecentra.

Gevangenen zijn te lang opgesloten geweest in te kleine cellen.

Tijdens een recente rechtszaak zijn enkele gevangenen in het gelijk gesteld. De rechter baseert zich op een oordeel van het hooggerechtshof uit 2009. Daarin is bepaald dat cellen van 5,25 vierkante meter 'mensonwaardig' zijn.

Per dag detentie dat een gevangene hierin ten onrechte zit opgesloten, kan hij rekenen op 50 euro. Volgens enkele advocaten kunnen de meeste ex-gevangenen rekenen op duizenden euro's per persoon.

Beroep

Het zou gaan om in totaal bijna 300 gevallen. Het ministerie van Justitie heeft besloten hoger beroep aan te tekenen. Dat dient in april.

De Berlijnse gevangenis Tegel is het grootste detentiecentrum van Duitsland. Het gebouw stamt uit 1898 en is meerdere malen verbouwd.

Zo zijn keukens en wachtruimtes gesloopt om meer ruimte voor cellen te creëren. Er is een nieuwe gevangenis gepland, maar de nieuwbouw is op zijn vroegst volgend jaar klaar.

Steun

Oppositiepartij de Groenen steunt de ex-gevangenen. Volgens de justitie-expert van de partij wist de regering van de situatie en heeft ze een oplossing te lang voor zich uitgeschoven.

Gevangenen in de zuidelijke deelstaat Beieren protesteerden deze week ook tegen slechte omstandigheden in hun gevangenis. Enkele van hen gingen in hongerstaking.

Hun wensenlijst omvatte zachtere hoofdkussens, meer niet-religieuze literatuur en het verwijderen van de tralies voor de ramen. Dat laatste ging de directie te ver. De eerste twee eisen waren wel bespreekbaar.