LONDEN - Het Zweedse uitleveringsverzoek voor Wikileaks-voorman Julian Assange is terecht uitgevaardigd.

Dat heeft Clare Montgomery, een advocaat die de Zweedse justitie vertegenwoordigt, donderdag tegen het Britse hooggerechtshof gezegd.

Het hof buigt zich over een beroepszaak van Assange, die zich verzet tegen zijn uitlevering aan Zweden. Volgens Montgomery zou een weigering van het uitleveringsverzoek een breuk zijn met de regels omtrent uitleveringen in Europa.

Assange wordt in Zweden door twee vrouwen beticht van verkrachting. Montgomery verwierp het argument van de advocaten van Assange, die woensdag zeiden dat alleen een onafhankelijke autoriteit zoals een rechter een Europees uitleveringsverzoek kan uitvaardigen. Het verzoek om Assange uit te leveren is afkomstig van Zweedse aanklagers.

Uitzondering

"De Engelse manier van handelen, dat een arrestatiebevel alleen door een rechter wordt uitgevaardigd, is een uitzondering", aldus Montgomery.

Ze zei dat als het hooggerechtshof het uitleveringsverzoek niet honoreert dat betekent dat acht of meer 'Europese partners' geen criminelen meer kunnen uitleveren.

In diverse landen, waaronder Denemarken, Finland en Zweden, kunnen aanklagers of ministeries van justitie om uitlevering vragen, aldus Montgomery.

Geheime documenten

Assange is bang dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, waar vooral het Pentagon een appeltje met hem te schillen heeft. De publicatie van geheime Amerikaanse documenten door Wikileaks bracht het Amerikaanse corps diplomatique ernstig in verlegenheid.

De uitspraak in de beroepszaak laat waarschijnlijk nog enkele weken op zich wachten.