DEN HAAG - Het Internationale Strafhof (ICC) zit niet te wachten op inbreng van Aisha Kaddafi, de dochter van wijlen de Libische leider Muammar Kaddafi.

Aisha diende dinsdag een verzoek in bij het ICC om haar toe te staan de rechters van informatie te voorzien. De rechters hebben donderdag laten weten dit verzoek te verwerpen.

Volgens Aisha kan zij informatie verschaffen die de rechters zou kunnen helpen hun volgende stap te bepalen in de zaak tegen haar broer Saif al-Islam. Ze wil naar eigen zeggen de belangen van Saif beschermen.

Gewelddadige optreden

Het ICC heeft Saif (42) aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn betrokkenheid bij het gewelddadige optreden tegen antiregeringsdemonstranten die in opstand kwamen tegen het bewind van zijn vader.

Maar Saif wordt nog altijd in Libië vastgehouden sinds hij in november in het zuiden werd gearresteerd en heeft geen contact met de buitenwereld.

Berecht

De nieuwe leiders in Libië willen dat Saif in Libië wordt berecht. Zij moeten de rechters in Den Haag ervan zien te overtuigen dat hij een eerlijk proces krijgt op basis van dezelfde aanklachten als die in de zaak van het ICC.

Aisha Kaddafi gelooft niet dat haar broer in Libië op een eerlijk proces kan rekenen.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten