JUBA - Salva Kiir, de president van Zuid-Sudan, heeft donderdag gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een nieuw gewapend conflict met het noordelijke buurland Sudan.

Gevechten kunnen volgens Kiir uitbreken als niet snel afspraken worden gemaakt over de verdeling van olie- inkomsten en de status van de betwiste regio Abyei.

Topman Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zei zondag al dat de vrede en veiligheid in de regio in gevaar zijn vanwege de hoog opgelopen ruzie over olie. Zuid-Sudan beschikt over enorme olievoorraden, maar is afhankelijk van pijpleidingen in Sudan om deze bij afnemers te krijgen.

De buurlanden ruziën over de tarieven die mogen worden gerekend voor de doorvoer. Het Sudanese regime in Khartoem liet al beslag leggen op 1,7 miljoen vaten ruwe olie. Afgelopen weekeinde legde Zuid-Sudan als tegenmaatregel de doorvoer van olie richting het noorden helemaal stil.

Sudaanse leger

Zuid-Sudan werd in juli vorig jaar onafhankelijk van Khartoem. Beide landen claimen de zeggenschap over de grensregio Abyei. De streek is op dit moment bezet door het Sudanese leger.

Onderhandelingen om tot een akkoord te komen, leverden tot nog toe geen concreet resultaat op. Volgende week vrijdag heeft een nieuwe gespreksronde plaats in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië.