LEIDSCHENDAM - De rechters van de strafkamer van het Hariri-Tribunaal hebben besloten tot een proces bij verstek tegen zijn vier voortvluchtige verdachten. Dit heeft het eerste internationale terrorismetribunaal in Leidschendam woensdag bekendgemaakt.

Het tribunaal moet de schuldigen berechten van de verwoestende bomaanslag op de Libanese oud-premier Rafik Hariri in Beiroet op 14 februari 2005, waarbij 23 mensen om het leven kwamen.

De namen van de vier aan de radicale Hezbollah-beweging gelieerde verdachten werden in juli 2011 bekendgemaakt. Ondanks een maandenlange zoektocht zijn de Libanese autoriteiten er sindsdien niet in geslaagd de verdachten op te sporen.

Het Hariri-Tribunaal zetelt sinds 2009 in het Zuid-Hollandse Leidschendam, maar heeft bij gebrek aan verdachten in hechtenis nog geen processen gevoerd.

Het is het eerste internationale hof dat verdachten desnoods ook bij verstek kan berechten, als ''alle redelijke maatregelen'' zijn genomen om te proberen de verdachten in het beklaagdenbankje te krijgen.