PORT SAID - Zeker 74 personen zijn woensdag in de Egyptische havenstad Port Said om het leven gekomen tijdens ongeregeldheden na een voetbalwedstrijd.

Ruim duizend anderen raakten gewond en er werd brand gesticht in het stadion. Dat meldde de Egyptische staatstelevisie.

Supporters van het thuisteam, Al-Masry, bestormden het veld na een zeldzame 3-1 zege op Al-Ahly, het topteam van Egypte uit Caïro.

Ze vielen spelers en fans van Al Ahly aan. Daarbij werden onder meer stenen, flessen en vuurwerk gegooid. De vijandelijkheden zetten zich ook buiten het stadion voort.

Op televisie was te zien hoe de fans van Al-Masri jacht maakten op hun rivalen uit de hoofdstad Caïro.

Er zijn 47 mensen gearresteerd.

Langstaande vete

Fans van Al Masry en Al Ahly hebben een langstaande vete. De laatste jaren braken bij ontmoetingen tussen de twee clubs vaker ongeregeldheden uit.

Direct na het geweld is een wedstrijd in Cairo tussen Al-Ismailiya en Zamalek geannuleerd. Boze fans van Zamalek, de aartsvijand van Al-Ahly, staken uit woede over de annulering delen van het stadion in Cairo in brand.

Het is onduidelijk of de brand in het stadion in Caïro iets met de zware rellen in Port Said te maken heeft.

De autoriteiten in Egypte hebben het leger ingezet om spelers en supporters van Al-Ahly weg te halen uit het stadion in Port Said. Dat meldden militaire bronnen. Er zijn onder meer twee helikopters naar het stadion gestuurd om mensen in veiligheid te brengen

Spoedzitting

Het parlement van Egypte komt donderdag in spoedzitting bijeen om zich te buigen over het dodelijke voetbalgeweld, meldt de staatstelevisie van het Arabische land.

De Egyptische voetbalbond heeft de belangrijkste competitie van het land, de Premier League, tot nader order stilgelegd.

Nederland

Al-Ahly heeft een link met Nederland. In het seizoen 2002/2003 was Jo Bonfrère er trainer. De oud-speler van MVV werd ontslagen, nadat hij op de laatste speeldag van de competitie alsnog naast het landskampioenschap had gegrepen.

Oud-Feyenoorder Sherif Ekramy verdedigt het doel van Al-Ahly. Het is onduidelijk of hij dat ook deed tijdens de verloren wedstrijd woensdag tegen Al-Masri. Hossam Ghaly, een middenvelder die in het verleden eveneens onder contract stond bij Feyenoord, draagt nummer 14 en is aanvoerder van Al-Ahly.

Al-Ahly werd al 36 keer kampioen, waaronder in het afgelopen seizoen.