LONDEN - Julian Assange, de oprichter van de onthullingswebsite WikiLeaks, vindt dat de Zweedse aanklager niet het recht heeft zijn uitlevering te bevelen.

Dat hebben zijn advocaten woensdag in Londen betoogd bij het hoger beroep tegen zijn uitlevering.

Volgens de advocaten mag uitlevering alleen worden bevolen door een onafhankelijke en onpartijdige instantie, zoals een rechtbank.

Assange is door twee vrouwen in Zweden beschuldigd van verkrachting en aanranding.

VS

De 40-jarige Australiër vreest dat hij door de gevraagde uitlevering op den duur in handen komt van de Verenigde Staten. Daar dreigt een zware straf wegens het onthullen van honderdduizenden vertrouwelijke berichten van VS-diplomaten over allerlei zaken en personen, onder wie Nederlandse politici.

De Australiër spreekt de beschuldigingen van de vrouwen tegen. Volgens hem had hij seks met wederzijdse instemming. Hij zegt dat de aanklacht politiek is gemotiveerd. Onder druk van de VS hebben banken en anderen hun medewerking aan WikiLeaks stopgezet.

Zeven rechters van de Supreme Court in Londen oordelen over zijn bezwaren tegen uitlevering. Het is vooralsnog de laatste instantie die daarover beslist. Een lagere rechter stemde vorig jaar in met de uitlevering. De activistische Assange, die nu vrij is op borgtocht, kondigde onlangs aan dat hij een tv-show gaat presenteren. Vooralsnog heeft alleen de Russische staatszender RT bevestigd dat hij de show gaat uitzenden.

Al het nieuws rond Wikileaks in ons dossier

Hoger beroep Assange