MANILLA - Een Nederlandse vogelliefhebber is woensdag ontvoerd in het zuiden van de Filipijnen. Met de Nederlander werden ook een Zwitserse toerist en een Filipijnse gids gegijzeld.

De Filipijnse autoriteiten hebben het ministerie van de ontvoering op de hoogte gebracht. Details wil Buitenlandse Zaken niet vrijgeven.

Volgens een woordvoerder van het Filipijnse leger gaat het om een Nederlandse vogelliefhebber. Naast de Nederlander werden ook een Zwitserse toerist en een Filipijnse gids gegijzeld. Een andere Filipijn wist te ontkomen en hulp in te schakelen.

Speedboot

De Nederlander en de Zwitser waren met de gidsen vogels aan het bekijken in de eilandengroep Tawi Tawi, vlak bij het Maleisische deel van het eiland Borneo. Vijf gewapende aanvallers dwongen het drietal in een speedboot te stappen. De Filipijnse politie legde de schuld bij de gidsen. Die zouden geen beveiliging voor de Nederlander en de Zwitser hebben geregeld.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Tawi Tawi en andere eilanden in de regio. In het gebied zijn radicaalislamitische en communistische opstandelingen actief. Zij ontvoeren vaker westerse toeristen om losgeld te krijgen, maar het is niet bekend of zij ook achter de ontvoering van de Nederlander en de Zwitser zitten. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist.

Familieruzie

Volgens het ministerie worden er jaarlijks circa 3 tot 4 Nederlanders in ergens in het buitenland ontvoerd, waarvan Buitenlandse Zaken op de hoogte wordt gebracht. Die ontvoeringen hebben verschillende achtergronden. Soms is het een criminele kwestie, soms spelen politieke motieven een rol en andere keren gaat het om een familieruzie.

De ontvoering op de Filipijnen is de tweede in een paar maanden tijd in het buitenland waarbij een Nederlander het slachtoffer is.

Eind vorig jaar werd in Mali een Nederlander met vier andere westerlingen ontvoerd. Terreurnetwerk Al-Qaeda heeft daarvoor de verantwoordelijkheid opgeëist. Sindsdien zijn er geen ontwikkelingen gemeld, wat er op duidt dat de Nederlander nog steeds vastzit.