KARLSRUHE - De Duitse politie heeft woensdag een 31-jarige man opgepakt in verband met een reeks ultrarechtse moorden.

Carsten S. uit Düsseldorf zou in 2001 of 2002 een wapen en munitie hebben gekocht voor de ultrarechtse terreurgroep Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU). Dat heeft het Duitse Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De NSU zou tussen 2000 en 2006 acht Turkse ondernemers, een Griekse middenstander en een politieagente hebben vermoord. Een andere agent overleefde ternauwernood.

Spijkerbomexplosie

De aanslagen staan in Duitsland bekend als de dönermoorden, omdat de meeste slachtoffers een snackbar hadden. Ook een spijkerbomexplosie in Keulen in 2004 was mogelijk het werk van de NSU. De Duitse inlichtingendiensten liggen onder vuur, omdat ze de aanslagen niet hebben voorkomen.

Het OM verdenkt Carsten S. van hulp bij zes moorden en een poging tot moord. Volgens justitie is het niet zeker of de NSU-leden zijn wapen en munitie hebben gebruikt bij de aanslagen, maar kon hij vermoeden waarvoor ze die wilden gebruiken.

Carsten S. spreekt alle beschuldigingen tegen. Hij heeft naar eigen zeggen in 2000 gebroken met extreem rechts. ,,Sindsdien verafschuw ik elk rechts, racistisch en extremistisch gedachtegoed'', laat hij via zijn advocaat weten.

De kern van de NSU bestond uit drie leden. Twee mannen overleden begin november, een vrouw is opgepakt. Behalve S. zitten nog vier vermeende helpers vast.