BAKOE - In de voorbereidingen op het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan zijn al enkele honderden bewoners van hoofdstad Bakoe uit hun woningen gezet.

Voor de opknapbeurt van de buurt rond de concerthal in hoofdstad Bakoe moeten huizenblokken worden gesloopt. Honderden bewoners zijn al uit hun woningen gezet, maar enkelen weigeren mee te werken.

Onder meer de gepensioneerde Natalia Alibekova verzet zich tegen de uitplaatsing. Maar ze verwacht dat ze elke dag uit haar huis kan worden verjaagd als de slopers binnenkomen.

Herinneringen

''Ik zal herinneringen hebben aan mijn huis als het Songfestival plaatsvindt'', zegt ze. Ook de gepensioneerde Minara Iskenderova behoort met haar twee kinderen tot de laatste bewoners van een huizenblok, met uitzicht op de Kaspische Zee: ''Ik kan niet wennen aan het idee dat we hier weg moeten.''

Mensenrechtenactivisten zeggen dat honderden bewoners onder druk zijn gezet door de autoriteiten van Bakoe. Zonder overleg werden bewoners afgesloten van gas, stroom en water. Ze kregen wel een vergoeding, maar die was niet genoeg voor een vergelijkbaar appartement.

Nederland doet ook mee met het Songfestival. De twee halve finales zijn op 22 en 24 mei. De finale is 26 mei.