KABUL - Afghaanse politiemensen en militairen werken samen met de Taliban.

Dat staat in een geheim rapport van de NAVO, waarover de BBC woensdag bericht.

Volgens het rapport groeit de invloed van de Taliban in regio's wanneer daar militairen van de NAVO-vredesmacht ISAF vertrekken. Afghaanse veiligheidstroepen leggen de Taliban vaak niets in de weg. In een aantal gevallen krijgen de Taliban de actieve steun van het Afghaanse leger en de politie, aldus het rapport.

Wapens waarover Afghaanse troepen beschikken voor het handhaven van de veiligheid, zouden vaak niet voor dat doel worden gebruikt. Veel geweren, pistolen en zware wapens komen terecht op bazaars in Pakistan, aldus de notitie.

Steun

Verder blijkt uit het document dat er vanuit de Afghaanse bevolking steun voor de Taliban blijft. ''Vaak geven Afghaanse burgers de voorkeur aan de Taliban boven de regering. Doorgaans komt dat door corruptie binnen de regering.''

In het geheime NAVO-rapport is ook aandacht voor de steun van de Pakistaanse geheime dienst (ISI) aan de Taliban. De ISI zou de Taliban direct steunen en op de hoogte zijn van de verblijfplaats van belangrijke leiders van de opstandige beweging.

Ondervragingen

Het rapport is gebaseerd op 27.000 ondervragingen van onder meer 4000 opgepakte leden van de Taliban en het terreurnetwerk al-Qaeda. ISAF-woordvoerder Jimmie Cummings wilde tegenover de BBC niet uitgebreid ingaan op de notitie omdat die voor intern gebruik is bestemd.

Hij wilde wel kwijt dat een beeld wordt geschetst van een teruglopende invloed van het terreurnetwerk al-Qaeda in Afghanistan en een groeiende invloed van de Taliban.

Nederland voert tot midden 2014 een politietrainingsmissie uit in Afghanistan. Die is bedoeld om Afghaanse politieagenten in de noordelijke provincie Kunduz op te leiden en te trainen en het rechtssysteem te versterken.