NEW YORK - Rusland denkt dat er binnen de Veiligheidsraad consensus kan worden bereikt over een resolutie over Syrië. Dat heeft Vitali Tsjoerkin, de Russische ambassadeur bij de VN, dinsdagavond laat gezegd.

Eerder dinsdag oefenden westerse en Arabische landen zware diplomatieke druk uit op Rusland om in te stemmen met een resolutie waarin het geweld van de Syrische regering tegen demonstranten scherp wordt veroordeeld en de Syrische president Bashar al-Assad wordt opgeroepen de macht over te dragen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei in de Veiligheidsraad dat vaststaat dat er een einde komt aan de terreur door het regime van Assad.

''Voor ons is de vraag: hoeveel onschuldige burgers moeten er nog sterven voordat het land kan verdergaan.''

Resolutie

Volgens Moskou zal de resolutie over Syrië het land in een burgeroorlog storten. Tsjoerkin zei dat Syrië de gelegenheid moet krijgen voor zichzelf besluiten te nemen en dat de Veiligheidsraad niets kan opleggen. ''De Veiligheidsraad heeft geen mandaat om dat te doen'', zei de Russische VN-gezant.

Rusland is wel te spreken over een uitspraak van de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Elaraby. Die verzekerde de Veiligheidsraad dat de Liga zal proberen een buitenlandse militaire interventie in Syrië te voorkomen.

Qatar

De machine des doods van het Assad-bewind in Syrië draait door. Dat heeft de premier van Qatar, sjeik Hamad bin Jassim al-Thani, dinsdag gezegd in de VN-Veiligheidsraad in New York.

Qatar is voorzitter van de commissie van de Arabische Liga die gaat over de situatie in Syrië. De Liga wil van de VN-Veiligheidsraad steun voor zijn vredesplan dat voorziet in het aftreden van de Syrische president Bashar al-Assad. Thani riep de raad op zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Ban Ki-moon

VN-topman Ban Ki-moon drong dinsdag bij de leden van de Veiligheidsraad aan om hun verschillen te overbruggen.

Het is naar zijn mening van cruciaal belang dat de Veiligheidsraad ''dit keer eenheid toont''. Er moet volgens hem zo snel mogelijk een eind komen aan het bloedvergieten in Syrië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Veiligheidsraad over Syrië